Redactiewerk en ChatGPT: is dit een goed huwelijk?
Redacteuren schijten zeven kleuren stront nu de AI-assistent ChatGPT met een moordend tempo van de ene op de andere dag in ons leven is komen fietsen. Het wordt door mijn collega-taaldeskundigen niet gezien als een welkome gast, maar meer als een agressief opmarcherende rivaal. Daar komt nog eens bij, dat onbekend onbemind maakt. Deze onflatteuze status maakt, dat ChatGPT in schrijversland thans voor veel onrust zorgt. Is deze onrust terecht?
ChatGPT kort uitgelegd
ChatGPT is een AI-assistent. AI staat voor Artificial Intelligence, wat in het Nederlands "kunstmatige intelligentie" betekent. De naam staat voor "Chat Generative Pre-trained Transformer". Als AI-assistent kan ChatGPT conversaties voeren en vragen beantwoorden op basis van de verstrekte informatie. Het kan helpen bij het verstrekken van informatie, het genereren van tekst, het geven van suggesties en het uitvoeren van verschillende taalkundige taken.
Kan ChatGPT het werk van een redacteur overnemen?
De belangrijkste functie van ChatGPT is het bieden van informatie. Bij het verbeteren van teksten, kan ChatGPT een helpende hand bieden, door antwoorden te geven op taalkundige vragen. Tevens is het in staat om teksten te genereren. ChatGPT is in staat om enige vorm van grammaticale en stilistische suggesties te bieden, maar het vermogen om de schrijfstijl te verbeteren is beperkt. Als je ChatGPT zelf de vraag stelt, of het werk van een redacteur door dit novum overbodig wordt, dan is het antwoord:
- Begrip van context: Hoewel ChatGPT getraind is op een breed scala aan onderwerpen, kan het moeite hebben om de volledige context en nuances van een tekst te begrijpen, wat van invloed kan zijn op de nauwkeurigheid van de suggesties.
- Subjectiviteit en creativiteit: ChatGPT mist het menselijke oordeel, intuïtie en creativiteit die een echte redacteur kan bieden.
- Fijnmazige revisie: Terwijl ChatGPT basisgrammatica en spelling kan behandelen, kan het moeite hebben met complexe stilistische verbeteringen en diepgaande redactiewerkzaamheden.
- Over het algemeen kan het raadplegen van een echte redacteur voordelen bieden, vooral bij het verfijnen van de schrijfstijl, het aanpakken van specifieke doelgroepen en het waarborgen van professionele kwaliteit. Een redacteur kan menselijke inzichten, expertise en creativiteit bieden, en kan beter omgaan met complexe taalkundige uitdagingen en gevoeligheden.
- Het is vaak het beste om ChatGPT te zien als een handig hulpmiddel voor taalondersteuning, maar het kan niet volledig de expertise en het oordeel van een ervaren redacteur vervangen.
Teksten laten nakijken door ChatGPT: een verbetering, maar ontoereikend voor een gegarandeerd foutloze tekst.
Ja, ook ik ben onder de indruk van de mogelijkheden van dit nieuwe speeltje. Na een laaghartige, bitse kennismaking, ben ik ChatGPT langzaam gaan omarmen. Als tekstcorrector zat ik in eerste instantie niet te wachten op deze wijsneus. Zou deze ‘new kid in town’ mijn grote liefde proberen in te pikken? Zou mijn passie voor mijn werk als tekstcorrector en redacteur ruwweg aan de kant geschoven worden? Nee, daar is deze neofiet te puberaal onaf voor. Mensen die hun tekst serieus nemen, blijven weg van een huwelijk met deze minderjarige.
De voordelen van ChatGPT
Bij mijn taalbureau, Nederlands Taalbureau, wordt al sinds jaar en dag de modernste technologie gecombineerd met ouderwets vakmanschap. Dit houdt in dat een tekst eerst door een aantal softwareprogramma’s wordt gehaald, waarna het woord voor woord, zin voor zin, nog eens door onze taaldeskundigen onder handen wordt genomen. We zien de betaalde versie, ChatGPT-Plus, als een welkome aanvulling op het al door ons gebruikte pakket aan software.
De ‘new kid’ mag meedoen met de ‘grote jongens’. Het levert ons tijdsbesparing op. Dit berekenen we door aan onze klanten, waardoor onze prijzen momenteel de laagste zijn in onze markt van professionelen. Niets staat meer een, zij het nog tere, vriendschap in de weg.
Ook interessant:
Reactie plaatsen
Reacties