Meest voorkomende taalfouten
Dagelijks zijn onze teamleden professioneel bezig met taal. We corrigeren, redigeren en herschrijven alsof het een lieve lust is. Onze klanten weten dat het belangrijk is om een tekst te publiceren zonder storende taalfouten. Een tekst met taalfouten zorgt ervoor dat je boodschap minder sterk overkomt en dat je mate van professie in twijfel wordt getrokken.

Onder taalfouten verstaan we kort door de bocht fouten in spelling, grammatica en interpunctie. Fouten in zinsbouw en consistentie laten we voor het gemak hier even achterwege. Wat betekenen de begrippen ook alweer?
- Spelling: de regels die we volgen bij het omzetten van letters in woorden.
- Grammatica: het geheel van regels waarmee woorden en zinnen in een taal gebruikt worden.
- Interpunctie: de regels omtrent het gebruik van leestekens.
In dit blog concentreren we ons op de woorden die veelvuldig fout geschreven worden. We hebben een lijst gemaakt van de tien meest voorkomende spellingfouten die ons bureau onder ogen krijgt.

Nummer 10
categoriën
De juiste schrijfwijze is: categorieën
Nummer 9
kostenloos
De juiste schrijfwijze is: kosteloos
Nummer 8
social media beleid
De juiste schrijfwijze is: socialmediabeleid (zelfs de gratis spellingchecker van Microsoft Word ziet de juiste schrijfwijze als foutief!).
Nummer 7
geüpdated
De juiste schrijfwijze is: geüpdatet (dit moeilijke woord is te omzeilen door hier het woord ‘bijgewerkt’ of ‘opgewaardeerd’ te gebruiken).
Nummer 6
Facebook-account
De juiste schrijfwijze is: Facebookaccount (zelfs Facebook zelf schrijft dit fout!).
Nummer 5
PDF bestand
De juiste schrijfwijze is: = pdf-bestand (aanvankelijk werd de spelling PDF gebruikt, maar inmiddels is het begrip ingeburgerd en wordt pdf met kleine letters geschreven).
Nummer 4
geliked
De juiste schrijfwijze is: geliket.
Nummer 3
onmiddelijk
De juiste schrijfwijze is: onmiddellijk.
Nummer 2
kosteplaatje
De juiste schrijfwijze is: kostenplaatje.
Nummer 1
emailadres (bijzonder te vermelden: de gratis spellingchecker van Microsoft Word ziet deze foute schrijfwijze als juist!).
De juiste schrijfwijze is: e-mailadres (dit moeilijke woord is te omzeilen door hier het woord ‘mailadres’ te gebruiken).
Voor nog veel meer vaak voorkomende taalfouten: bezoek de gratis kennisbank van Nederlands Taalbureau op www.nederlandstaalbureau.nl.
OOK INTERESSANT:
Een 100% foutloze tekst publiceren kan door een tekstcorrectie te laten uitvoeren. Hoe werkt dit?
Reactie plaatsen
Reacties